Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Άλλο ένα blog;

Ε, ναι. Και πολύ άργησε.
Εδώ θα βρίσκει κανείς οτιδήποτε έχει σχέση με την πράσινη σκέψη, το οικολογικό κίνημα, την πολιτική οικολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη μη βίαιη δράση, τις εναλλακτικές λύσεις στην καθημερινή ζωή, την κοινωνία, την πολιτική.

Λένε πως το μυστικό της επιτυχίας στα blogs και το διαδικτυακό διάλογο είναι η ανωνυμία. Μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις. Προτιμούμε, όμως, την επώνυμη και ανοιχτή δράση. Την ενυπόγραφη και τη συλλογική παρέμβαση. Ανεξάρτητα από το κόστος.

Βιώνουμε μια νέα κοσμογονία. Παγκόσμια το πράσινο κίνημα βρίσκεται σε μια πορεία ανόδου και καταξίωσης των ιδεών του. Ο λόγος του δεν εστιάζει πια μόνο στην καταγγελία. Έχει περάσει στη διατύπωση συγκεκριμένων εναλλακτικών προτάσεων, που φιλοδοξούν ν' αλλάξουν τη ζωή εδώ και τώρα. Εκατοντάδες χιλάδες άνθρωποι επιδιώκουν να πατήσουν φρένο στην καταστροφή και την υποβάθμιση και ν' αρπάξουν το τιμόνι εκείνοι που επί δεκαετίες αντιμετωπίζονταν ως γραφικοί. Να βάλουν τη σφραγίδα τους στον 21ο αιώνα.

Ζητούμε να φτιάξουμε τους καιρούς μας. Να δώσουμε χρώμα στα όνειρά μας.

Κι ας βλέπουμε γύρω μας να "πρασινίζει" το σύμπαν. Ή καλύτερα, να καμώνεται πως παίρνει τα μηνύματα εκείνος ακριβώς ο κόσμος που έχει βαρύτατες ευθύνες για την οικοκτονία. Δε μας ξαφνιάζει. Πριν καταντήσει και η οικολογία σαν τη "δημοκρατία", στο όνομα της οποίας όλοι ορκίζονται και στην πράξη την παραβιάζουν, θα πρέπει να μετατραπεί σε δρώσα πραγματικότητα. Να την προστατεύσουμε από τους επιτήδειους, τους πολιτικάντηδες, τους συμφεροντολόγους.

Όπως έχει πει ο Σοπενάουερ, "κάθε αλήθεια περνά από τρία στάδια. Πρώτο, διακωμωδείται. Δεύτερον, βρίσκει βίαιη αντίσταση. Τρίτον, γίνεται αποδεκτή ως αυταπόδεικτη".

Εδώ ακριβώς βρισκόμαστε. Και καλούμαστε όλοι όσοι και όσες νιώθουμε τον παλιό κόσμο πίσω μας να καταρρέει, να γίνουμε μέρος της λύσης. Και κατ' αρχάς, να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της παθητικότητας, του κυνισμού, της εκμετάλλευσης, του καταναλωτισμού, επανάπαυσης.

Ένα βήμα είναι και η γωνιά αυτή. Και καλείστε να τη συνδιαμορφώσετε...